NIEUWS

Inzendingstermijn Professor Van Winterprijs 2023 geopend

U wordt van harte uitgenodigd om boeken in te zenden voor de Prof. Van Winterprijs. Deze prestigieuze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor het beste boek op het terrein van de lokale en regionale geschiedenis. Het gaat om boeken met een bovenlokaal en wetenschappelijk belang. Het prijsbedrag van 3.500 euro wordt ter beschikking gesteld door het Prof. Van Winterfonds. Dit keer komen boeken voor bekroning in aanmerking die zijn verschenen in 2022 en 2021. Overzichtswerken met meerdere auteurs komen niet in aanmerking.

Hier kunt u het volledige reglement lezen.

De onafhankelijke jury bestaat uit de volgende personen:
Prof. dr. Hanno Brand
Dr. Renger de Bruin
Dr. Sophie Elpers
Prof. dr. Dolly Verhoeven

De inzendtermijn loopt tot en met 21 februari. De prijsuitreiking is voorzien medio november 2023. Klik hier voor meer informatie.

Enny de Bruijn winnaar van de Professor van Winterprijs 2021

De Professor van Winterprijs 2021 gaat naar Enny de Bruijn voor haar boek De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt in de hervormde kerk te Herwijnen, waar een belangrijk deel van de geschiedenis zich afspeelt.

Enny de Bruijn ontvangt van juryvoorzitter Hanno Brand een cheque behorende bij de Professor Van Winterprijs.

De jury koos unaniem voor het boek van journalist en historisch onderzoeker Enny de Bruijn, omdat zij niet alleen haar materiaal beheerst, maar ook de kunst van de interpretatie en die van haar pen. Lees hier het juryrapport!

‘Enny de Bruijn heeft een indringend en relevant boek van uitzonderlijke schoonheid geschreven’, zegt juryvoorzitter Hanno Brand. ‘Het komt maar zelden voor dat een historicus er zo overtuigend in slaagt om aan de hand van één enkele collectie van egodocumenten een boerendorpsgemeenschap in zoveel verschillende facetten tegen het licht te houden. En dat gebeurt dan ook nog in een verhalende stijl waar menig romanschrijver de pen bij aflikt.’

De Professor van Winterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor de beste publicatie op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis in Nederland verschenen in de periode 2019-2020.
Het prijzengeld is ter beschikking gesteld door de Stichting Prof. Van Winterfonds en bedraagt € 3.500,-. De jury, samengesteld onder auspiciën van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, bestond uit prof. dr. Hanno Brand, dr. Sophie Elpers, prof.dr. Renger de Bruin, prof.dr. Elise van Nederveen Meerkerk en dr. Joost Rosendaal.

Inzendingstermijn Professor Van Winterprijs 2021 geopend

U wordt van harte uitgenodigd om boeken in te zenden voor de Prof. Van Winterprijs. Deze prestigieuze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor het beste boek op het terrein van de lokale en regionale geschiedenis. Het gaat om boeken met een bovenlokaal en wetenschappelijk belang. Het prijsbedrag van 3.500 euro wordt ter beschikking gesteld door het Prof. Van Winterfonds. Dit keer komen boeken voor bekroning in aanmerking die zijn verschenen in 2020 en 2019. Overzichtswerken met meerdere auteurs komen niet in aanmerking.

Hier kunt u het volledige reglement lezen.

De onafhankelijke jury bestaat uit de volgende personen:

Prof. dr. Hanno Brand
Dr. Renger de Bruin
Dr. Sophie Elpers
Prof. dr. Elise van Nederveen Meerkerk
Dr. Joost Rosendaal

De inzendtermijn loopt tot en met 22 februari. De prijsuitreiking is 5 november 2021.

Inzendingstermijn Van Winterprijs 2019 is nu geopend

4 december 2018 – U wordt van harte uitgenodigd om boeken in te zenden voor de Prof. Van Winterprijs. Deze prestigieuze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor het beste boek op het terrein van de lokale en regionale geschiedenis. Het gaat om boeken met een bovenlokaal en wetenschappelijk belang. Het prijsbedrag van 3.500 euro wordt ter beschikking gesteld door het Prof. Van Winterfonds. Dit keer komen boeken voor bekroning in aanmerking die zijn verschenen in 2018 en 2017. Overzichtswerken met meerdere auteurs komen niet in aanmerking.

Hier kunt u het volledige reglement lezen.

De onafhankelijke jury bestaat uit de volgende personen:

Prof. Hanno Brand
Dr. Paul Brusse (voorzitter)
Dr. Sophie Elpers
Prof. dr. Elise van Nederveen Meerkerk
Dr. Joost Rosendaal

De boeken dienen te worden ingezonden bij de organisator van de prijs,
Huygens ING
T.a.v. Thijs van der Veen
Oudezijds Achterburgwal 185
1012 DK Amsterdam

onder vermelding van ‘Prof. Van Winterprijs’

De inzendtermijn loopt tot 25 januari 2019. De prijsuitreiking is voorzien medio november 2019.

Prijswinnaars vorige edities:
·         Periode 2015-2016, uitgereikt op 9 november 2017
Janny Bloembergen-Lukkes, Paradoxale modernisering: Ede 1945-1995. Groot geworden, herkenbaar gebleven (Verloren 2016)

·         Periode 2013-2014, uitgereikt op 30 oktober 2015
Clé Lesger, Het winkellandschap van Amsterdam, stedelijke structuur en winkelbedrijf in de vroegmoderne en moderne tijd, 1550-2000, (Verloren 2015)

·         Periode 2011-2012, uitgereikt op 4 november 2013
Boudien de Vries, Een stad vol lezers, leescultuur in de Negentiende eeuw (Vantilt 2011)

·         Periode 2009-2010, uitgereikt op 3 november 2011
Pieter Caljé, Student, universiteit en samenleving. De Groningse universiteit in de negentiende eeuw (Verloren 2009)

·         Periode 2007-2008, uitgereikt 21 oktober 2009
Han Nijdam, Lichaam, eer en recht in middeleeuws Friesland (Verloren 2008).

Janny Bloembergen-Lukkes neemt Professor Van Winterprijs 2017 in ontvangst

 
Met haar boek Paradoxale modernisering: Ede 1945-1995.
Groot geworden, herkenbaar gebleven.
 

Overtuigende prijswinnaar
9 november 2017 – De professor Van Winterprijs wordt uitgereikt aan de beste publicatie op het gebied van lokale en regionale geschiedenis. Dit jaar is de prijs op 9 november in Den Haag uitgereikt aan Janny Bloembergen-Lukkes. Zij krijgt deze prijs voor haar boek Paradoxale modernisering: Ede 1945-1995. Groot geworden, herkenbaar gebleven. De jury was unaniem in haar keuze: “Dit prachtige boek is behalve een belangrijke bijdrage aan een groot wetenschappelijk debat, ook direct maatschappelijk en politiek relevant. Kortom, het boek van Bloembergen-Lukkes is een overtuigende prijswinnaar.”

Gemeentelijk beleid en modernisering
In haar boek zet Janny Bloembergen-Lukkes uiteen hoe de gemeente Ede meebewoog met de algemene ontwikkelingen in Nederland, zonder het eigen karakter te verliezen. De insteek van het boek is het gemeentelijke beleid, het haakt aan bij het debat over modernisering. Janny Bloembergen-Lukkes benadrukt dat modernisering zich op zeer verschillende wijzen kan manifesteren. Er kan daarbij heel goed worden teruggegrepen op oude gebruiken om de eigen identiteit en verbondenheid uitdrukking te geven. De auteur geeft hiermee een nieuwe wending aan het historiografisch debat.

Prijsuitreiking
De feestelijke prijsuitreiking in het pand van ProDemos, in de binnenstad van Den Haag, is druk  bezocht. Prof. dr. Dirk Jan Wolffram sprak de aanwezigen inspirerend toe over gemeentebestuur na de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend konden de bezoekers van de prijsuitreiking nog genieten van een rondleiding door de Ridderzaal.

Over de Professor Van Winterprijs
De Professor van Winterprijs, bestaande uit een bedrag van 3500 euro, is een tweejaarlijkse prijs en  wordt mogelijk gemaakt door het Professor van Winterfonds. De prijsuitreiking werd dit jaar georganiseerd door het Huygens ING, in samenwerking met ProDemos.

Voor meer informatie over deze uitgave zie: www.verloren.nl

Leave a Reply