Lennert Savenije wint Professor van Winterprijs 2019

De Professor van Winterprijs 2019 is uitgereikt aan Lennert Savenije. De jury heeft zijn boek Nijmegen, collaboratie en verzet. Een stad in oorlogstijd (Nijmegen, Vantilt) unaniem verkozen tot prijswinnend boek van de ingezonden boeken uitgegeven in 2017-2018.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking vertelden Ad van Liempt en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls over de betekenis van lokale en regionale geschiedenis voor onze kennis over de Tweede Wereldoorlog en over de stad Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog.

Smalle scheidingslijn tussen collaboratie en verzet

De jury vond het boek van Lennert Savenije een overtuigende prijswinnaar. “Met deze veelzijdige en gelaagde benadering van collaboratie en verzet levert Savenije een broodnodige nieuwe dimensie aan onze beoordeling van de persoonlijke keuzes die mensen in oorlogstijd maakten. Savenije pleit voor een meer genuanceerde benadering, waarin het vacuüm dat tussen het absolute oordeel goed of fout ligt, op genuanceerde wijze wordt ingevuld. Tussen beide uitersten blijkt een zone te liggen waarin onder druk van steeds wisselende omstandigheden een veelheid van keuzes gemaakt werd. Het is een verdienste van de prijswinnaar dat hij juist deze moeilijke grijpbare groep voor het eerst voor het voetlicht brengt. Daarmee pleit Savenije voor een genuanceerde beoordeling van de vele Nijmeegse burgers die in oorlogstijd gedwongen waren om op de smalle scheidingslijn tussen collaboratie en verzet te balanceren.”

Juryrapport

Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 3.500,-. Het wordt ter beschikking gesteld door het Professor van Winterfonds. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor het beste boek op het terrein van de lokale en regionale geschiedenis in Nederland. Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis organiseert de prijs.

De uitreiking van de prijs vond plaats op woensdag 23 oktober in de Schepenhal van het stadhuis van Nijmegen. Lees hier het hele juryrapport.