Janny Bloembergen-Lukkes neemt Professor Van Winterprijs 2017 in ontvangst

Met haar boek Paradoxale modernisering: Ede 1945-1995.
Groot geworden, herkenbaar gebleven.

Overtuigende prijswinnaar
De professor Van Winterprijs wordt uitgereikt aan de beste publicatie op het gebied van lokale en regionale geschiedenis. Dit jaar is de prijs op 9 november in Den Haag uitgereikt aan Janny Bloembergen-Lukkes. Zij krijgt deze prijs voor haar boek Paradoxale modernisering: Ede 1945-1995. Groot geworden, herkenbaar gebleven. De jury was unaniem in haar keuze: “Dit prachtige boek is behalve een belangrijke bijdrage aan een groot wetenschappelijk debat, ook direct maatschappelijk en politiek relevant. Kortom, het boek van Bloembergen-Lukkes is een overtuigende prijswinnaar.”

Gemeentelijk beleid en modernisering
In haar boek zet Janny Bloembergen-Lukkes uiteen hoe de gemeente Ede meebewoog met de algemene ontwikkelingen in Nederland, zonder het eigen karakter te verliezen. De insteek van het boek is het gemeentelijke beleid, het haakt aan bij het debat over modernisering. Janny Bloembergen-Lukkes benadrukt dat modernisering zich op zeer verschillende wijzen kan manifesteren. Er kan daarbij heel goed worden teruggegrepen op oude gebruiken om de eigen identiteit en verbondenheid uitdrukking te geven. De auteur geeft hiermee een nieuwe wending aan het historiografisch debat.

Prijsuitreiking
De feestelijke prijsuitreiking in het pand van ProDemos, in de binnenstad van Den Haag, is druk  bezocht. Prof. dr. Dirk Jan Wolffram sprak de aanwezigen inspirerend toe over gemeentebestuur na de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend konden de bezoekers van de prijsuitreiking nog genieten van een rondleiding door de Ridderzaal.

Over de Professor Van Winterprijs
De Professor van Winterprijs, bestaande uit een bedrag van 3500 euro, is een tweejaarlijkse prijs en  wordt mogelijk gemaakt door het Professor van Winterfonds. De prijsuitreiking werd dit jaar georganiseerd door het Huygens ING, in samenwerking met ProDemos.